Grup d’investigació de xarxes socials: projecte centrat en l’estudi de l’ús de xarxes socials per a l’educació superior. Aquest estudi gira entorn de dos objectius: identificar, estudiar i conèixer l’aplicació de les xarxes socials més adients per a la comunicació entre professors i alumnes dins la seva dinàmica de classe; i l’estudi, la identificació i l’aplicació de xarxes socials que ajudin els docents dins la seva pràctica d’investigació.
2 de juny del 2011

Les xarxes socials, algunes definicions

El terme «xarxa social» va ser encunyat el 1954 pel sociòleg J. Barnes, que va fer-ne la primera definició científica: «La imatge que en tinc és d’un conjunt de punts, alguns dels quals estan units per línies. Els punts de la imatge són persones o de vegades grups i les línies indiquen quins individus interactuen mútuament. Podem pensar, és clar, que el conjunt de la vida social genera una xarxa d’aquest tipus». (Citat per Irl Carter, 2011).


Han passat molt d’anys, per bé que el terme i el sentit continuen vigents, així doncs, a l’actualitat la Vikipèdia defineix la xarxa social com una: «estructura social composta per individus (o organitzacions) anomenats “nodes” que estan lligats (connectats) per un o més tipus d’interdependència com ara amistat, parentesc, interessos comuns, intercanvis financers, relacions sexuals, creences, coneixements o prestigi».


Ara bé, aquestes definicions no fan referència al mitjà en el qual es desenvolupen, és a dir, on es donen les relacions entre els seus membres? És evident que per a Barnes aquestes relacions es donaven
off line, sense la mediació de suport informàtic, però a l’actualitat això no és necessàriament així.

És conegut per tots l’ús cada cop més generalitzat de les xarxes socials digitals des que el 1997, com assenyalen Boyd i Ellison (2007), aparegué la primera a Internet: SixDegrees.com.

Boyd i Ellison (2007), en una definició de xarxa social digital que ja ha esdevingut un «clàssic», les consideren: «els serveis basats en la web que permeten als individus (1) construir un perfil públic o semipúblic dins d’un sistema delimitat, (2) articular una llista d’altres usuaris amb els quals comparteixen una connexió, i (3) veure i recórrer la seva llista de connexions i aquelles fetes per altres dins del sistema».
I són aquestes xarxes socials digitals (també anomenades serveis de xarxes socials o, simplement i habitualment, xarxes socials) les que centraran l'atenció d'aquest bloc.



Hola! Subscriviu-vos al nostre feed RSS feed i rebeu les nostres actualitzacions per email, o seguiu-nos a Twitter.
Nom: Email:

1 comentaris:

Galiana1 ha dit... at 18 d’octubre del 2011, a les 8:29

Molt bon post, i no és fàcil intentar fer una definició com aquesta, ja que hi entren en joc aspectes diversos: teoria de xarxes, sociologia...
A mi m'agradaria apuntar-hi una idea que vaig llegir a http://es.scribd.com/doc/28739408/Redes-Sociales: allò que fa úniques les xarxes socials digitals és el fet que permeten que els usuaris articulin les seves xarxes socials i les facin visibles.
També em resulta interessant la reflexió d'Enrique Dans , sobretot quan diu que les xarxes socials electròniques funcionen com un backup de les nostres relacions socials.

Publica un comentari a l'entrada